Blog2018-07-06T21:58:31+02:00

Karen’s

BLOG & INSPIRATIE

Hooggevoeligheid, een overgevoeligheid?

14/08/18|

Fototitel: Sommige mensen voelen de regen, anderen worden gewoonweg nat!

Steeds vaker kom ik het begrip hypersensitiviteit of terwijl hooggevoeligheid tegen. Hetzij in publicaties of gewoonweg in gesprekken met mensen: ”Sorry, begrijp me niet verkeerd, ik zou wel willen, maar ik kan het niet, ik ben hooggevoelig!”. Of: “Nee, joh, die is zo gevoelig, die kun je beter zo laten en niet mee vragen”. Het lijkt erop of dat er steeds meer mensen zijn die ‘lijden’ aan hooggevoeligheid. Waar komt deze groeiende aandacht vandaan en wat is hooggevoeligheid nu eigenlijk precies?, vraag ik me af. Kortom, mijn fascinatie is opgewekt. Aanleiding […]

Wat als je nergens aan mee mag doen?

14/03/18|

Als je jouw nationaliteit niet kunt bewijzen. Je niet eens een nummer bent. Je bestaan wordt niet erkend.

We kennen allemaal wel situaties waarin we ons buitengesloten hebben gevoeld. We mochten niet meedoen. Momenten van afgewezen worden, niet mee mogen doen met spelletjes op school of die baan die je graag wilde, omdat je niet in het profiel past volgens de potentiele werkgever. Momenten van niet mee mogen doen. Gelukkig zijn dat maar momenten en is het niet zo dat je structureel nergens ‘thuis’ hoort. Hoewel…..

In de wachtkamer
Al wachtende op mijn beurt in een wachtkamer, zag ik een tijdschrift liggen […]

hier en nu

10/01/18|

Heb je het erg druk? Ben je erg bezet in je hoofd? Heb je moeite om je te concentreren? Neem even 5 minuten de tijd om dit filmpje te bekijken. Haal een kopje koffie of thee en laat je meenemen door de muziek en het beeld. Je zult merken dat je hoofd leger wordt. Geniet ervan.

Wat is Gestalttherapie nu eigenlijk?

10/01/18|

Gestalttherapie is een ervaringsgerichte en relationele vorm van therapie. De therapie helpt je bij het herstellen van contact met jezelf en je omgeving.
Volgens de Gestaltbenadering ervaar je psychische problemen wanneer het contact met je omgeving verstoord is en je niet in staat zijn om dit contact anders in te richten en daarmee te herstellen. Deze opvatting is anders dan die van de meeste psychotherapieën die psychische problemen zien als een verstoring van het geestelijk evenwicht.
Want soms word je geconfronteerd met situaties waar je niet tegen opgewassen bent. Wanneer de steun van vrienden en familie ontoereikend is, ondanks de goede […]

Gestalttherapie: De kracht van oogcontact

10/01/18|

Volgens de Gestaltpsychologie is contact even noodzakelijk voor mensen als zuurstof en water. Om die reden wordt Gestalttherapie ook wel de psychotherapie van het contact genoemd.

Gestalttherapie richt zich op het herstel van het contact met jezelf en je omgeving. Door bijvoorbeeld te ervaren hoe je contact kunt maken met de ander door juist niet te praten.

Het klinkt misschien raar, want we zijn veelal gewend om met elkaar over allerlei zaken te praten. Dit praten kan juist de afstand in het contact vergroten. We kunnen ons dan niet gehoord, gezien en/of begrepen voelen. Juist door niet te praten, maar oogcontact […]

Nationaliteit, een feit?

15/12/17|

We identificeren onszelf met de rollen die we vervullen, posities en functies die we innemen. Echter, waar we vandaan komen, onze oorsprong: waar we zijn geboren en opgegroeid, wortelt zich vele malen sterker in onze identiteit. Ik kan dit het beste onderbouwen door het volgende voorbeeld.
Wanneer ik een onbekende ontmoet, in het buitenland of in Nederland, dan is vrijwel altijd één van de eerste wederzijdse kennismakingsvragen: Waar kom je vandaan?

Ik hoef nooit lang na te denken. Ik kom uit Nederland of uit Veldhoven. Ik ben er geboren en opgegroeid. Meer smaken zijn er niet. Van mijn ouders, noch van […]

Introversie, een handicap?

14/11/16|

Recent las ik een artikel in de krant over introvert zijn. De titel luidde: ‘Stille Willy’s, ze zijn niet verlegen of saai, ze willen gewoon niet de hele tijd sociaal doen. Met introverte mensen is niks mis’. Deze titel had meteen mijn aandacht.
Ik beschouw mezelf niet als verlegen of saai. Ik leg vrij gemakkelijk contact en heb niet het idee dat ik geen aansluiting vind. Maar ik wil ook niet altijd sociaal doen. Dit prikkelde mijn nieuwsgierigheid. Hoe introvert ben ik en op welke manier dan? vroeg ik mezelf af. Ik heb daar eerder eigenlijk nooit goed bij stil […]